Interjú Varga Margittal

Interjú önmagammal


Bemutatkozásképpen egy interjút szerettem volna feltenni a honlapunkra, mert úgy éreztem, ebben a formában tudnám leginkább elmondani a motivációimat, amelyek az UKTM megalapítására késztettek, de nem akadt olyan, aki vállalja a kérdező szerepét. Sosem estem kétségbe attól, ha valamit magamnak kell megcsinálnom, mindig a teljességre törekedtem, a teljesség pedig lehetővé teszi, hogy véghezvigyem a teljesség akaratát. Íme:

- Mi ez a mozgalom - össze tudnád foglalni - mi a célja?

- Abban akarunk segíteni az embereknek, hogy a hétköznapi életüket félelem mentesen, spirituális tudatossággal éljék meg, hogy felszabadítsák teremtő erejüket és a harmóniában éljenek az Univerzummal.

- Rengeteg olyan szervezet van, amely hasonló célt tűz ki. Mégsem változott semmi. Miből gondolod, hogy majd pont ez a Mozgalom fog átütő eredménnyel járni?

- Úgy gondolom sok minden változott… Van olyan univerzális törvény, amely a mennyiségi változások minőségbe való átcsapását írja le. Sosem tudhatjuk, hogy nem ez a Mozgalom lesz-e az a láncszem, amelynek hatására a minőségi változások felgyorsulnak. Másrészt mi a kis közösségekre szeretnénk alapozni a tevékenységünket.

- Életed során számos olyan nézetet szintetizáltál magadban, amit mások összeférhetetlennek tartanak. Hogyan egyezteted össze pl. a tudományt a spiritualitással?

- Nem látok ellentmondást. A spiritualitás a legmagasabb szintű filozófiai gondolkodást igényli. A zavar onnan adódik, hogy az emberek számra aprópénzben adták át ennek lényegét, ezért sokan elutasítóan reagáltak rá, mint értéktelen dologra, mások számára pedig még ez is sok volt.

- Most arra gondolsz, hogy divat lett léleklátókhoz, szelleműzőkhöz stb. járni, vagy jósoltatni?

- Arra gondolok, hogy amint szőlőből is több kiváló italt is lehet készíteni és mindenki az ízlésének és vérmérsékletének megfelelően válogathat belőle, úgy a spiritualitásnak is többféle esszenciája van, de abban, gondolom, mindenki egyetért velem, hogy az erjedő bor, teljesen élvezhetetlen. Ehhez a spirituális tisztulási folyamathoz kíván hozzájárulni az UKTM.

- Sokféle spirituális képzésben vettél részt, számos beavatást kaptál, mégis mi volt az a meghatározó élmény, amelyre alapozva arra a gondolatra jutottál, hogy elindítsd ezt a Mozgalmat és annak vezető-mestere legyél?

- Arra gondolsz, hogy sok az önjelölt próféta, és én hová sorolom magamat?

- Sokakban felmerülhet egy ilyen gondolat is…

- Az ember lehet önjelölt, és tarthatja magát kiválasztottnak. Valójában azonban nem az a lényeg, hogy mit gondol magáról, vagy mit gondolnak róla, hanem az, hogy mihez kezd a küldetéstudatával.

- Kifejtenéd ezt kicsit bővebben?

- Az ember szolgálhatja saját önös érdekeit, vagy egy magasabb szintű tudatosságot, mondjuk Istent. Ha egy magasabb célt szolgál, akkor mindenképpen egy átfogóbb, integráltabb, harmonikusabb Egység felé vezeti önmagát és másokat. Vagyis a szolgálat tisztasága az, ami az embert kivezetheti az önjelölt vagy a kiválasztott szerepkörökből. Én aszerint élek, amit tanítok. Amit a könyveimben leírtam, annak megvalósítása saját magam számára kötelező érvényű.

- Szóval a kérdés, mi volt az az élmény, amire alapozva…

- Az Atman tudatosság megtapasztalása, amely együtt járt az én-tudat-folytonosság megszűnésével. Az én-tudat-folytonosság megszűnése az ego-program törlődését jelenti.

- És folyamatosan ebben az állapotban vagy?

- Még nem, de tudatosan elő tudom hívni.

- Milyen utat képvisel az UKTM? Tudom, hogy többféle vallást, filozófiát tanítotok és követtek, de hogy lesz ebből egységes, harmonikus világnézet az egyén számára?

- Az önmegvalósításhoz és az Istenmegvalósításhoz vezető belső utat képviselem (és képviseljük). Ennek kapcsán az egyén saját maga választja ki a rendelkezésre álló filozófiai ismeretekből azokat az elemeket, amelyek őt magát ezen az úton végigvezetik, vagyis saját világnézetét építi fel egy mester felügyelete mellett. Ez teljesen egyéni képzésre ad lehetőséget. Másfelől bárkiből lehet mester, ha egy adott tudatossági szintet elért és saját közösséget hozhat létre. Ezek a kis közösségek egymást és másokat segítő sejtekké válhatnak.

- És mindenki ugyanazt valósítja meg?

- Nem, mindenki a saját belső programját valósítja meg. Továbbá szabad akarata szerint (figyelembe véve egyéni adottságait és lehetőségeit) módosíthatja ezt a belső programot a vezető-mesterek segítségével.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki ezen az úton járjon? Úgy értem milyen adottságok?

- Jómagam a kozmikus szeretet és a kozmikus tolerancia elve alapján működöm, ilyen értelemben törekszem arra, hogy minél kevesebb feltételt szabjak. De mégis van kettő: igyekezet, aki nem igyekszik, azzal nem lehet haladni; befogadó készség, teli edénybe nem lehet vizet tölteni; a többi szükséges képességet kifejlesztjük. Természetesen minél több van meg valakiben alapból, annál gyorsabban fog eredményt elérni.

- Mi a helyzet a hittel és a tudással?

- Mindkettő lehet előrevivő is és akadály is…

- Végezetül kérlek, foglald össze a hitvallásodat!

"Ha valaki megérti, hogy a teremtés lényege energia kihelyezése egy külső objektumba, ami először belül lett képileg megalkotva, az tudja, hogy semmit sem lehet elveszíteni, sem kisajátítani, továbbá bármit létre tud hozni. Kérdés, hogy ennek felismerése után szándékszik-e még teremteni, tudván, hogy az nem más, mint önmagával folytatott játék. Ha mégis igen, akkor egyetlen motivációja a szeretet és az, hogy megossza önmagát azokkal, akik ehhez a tudatossághoz még nem jutottak el."