Paramahansa Yogananda

Paramahansa YoganandaSri Paramahansa Yogananda

Életem:

Én, Paramahansa Yogananda 1893. Jan. 5-én születettem Gorakhpurban (Uttar Pradesh tartomány, India) bengáli családban, eredeti nevem Mukunda Lal Gosh. A tudatosságom és a spirituális megtapasztalásaim már egészen korai éveimtől kezdve magasan fölötte álltak az átlagosnak. Már ifjúkoromban számos indiai hindu bölcset és szentet felkerestem remélve, hogy megtalálom azt a megvilágosodott mestert, aki vezetője lesz spirituális utamnak. 1910-ben, 17 éves koromban találkoztam gurummal, Swami Sri Yuktesvar Girivel. Középiskolai tanulmányaim befejezése után a Serampor College-ban, amely a calcuttai egyetem része volt, szereztem diplomát vallási tudományokból. 1915-ben lettem a szerzetesi fogadalmat és beléptem a Swami rendbe, így lettem swami Yogananda. 1917-ben indítottam el életküldetésemet egy fiúiskola megalapításával és működtetésével Ranchi-ban (India), amelyben a modern oktatási technikákat ötvöztem a jóga gyakorlatokkal és a spirituális eszmékkel. Ez az iskola lett később a Yogoda Satsang Society of India, ami az amerikai szervezet indiai ága.

1920-ban az Egyesült Államokba utaztam a Vallásszabadság Nemzetközi Konferenciájára, amit Bostonba hívtak össze, India képviseletében. Ugyanebben az évben megalapítottam a Self-Realization Fellowship nevű szervezetet, hogy világszerte terjeszthessem tanításaimat India ősi gyakorlatairól, jóga filozófiájáról és meditációs technikáiról. A következő néhány évben előadásokat tartottam és tanítottam a keleti parton és 1924-ben egy az egész kontinenst átszelő előadói körútra indultam. A következő évben Los Angelesben megalapítottam a Self-Realization Fellowship nemzetközi központját, ami spirituális és adminisztratív lelkévé vált az egyre növekvő munkámnak. 15 év nyugati szolgálat után adományozta számomra Sri Yuktesvar a Paramahansa (legfenségesebb hattyú) címet.

1946-ban publikáltam az élettörténetemet Egy jógi önéletrajza címmel, amely egy eszköz volt a védikus filozófia bevezetésére Nyugaton. (Megj: A könyvet azóta 18 nyelvre lefordították és mai napig bestseller.) A könyv tartalmazza Sri Yuktesvarral tett próbálkozásainkat, hogy megmagyarázzunk egyes Bibliai eseményeket, mint pl. a Paradicsomkert sztorit, vagy találkozásaimat vezető spirituális személyiségekkel, mint pl. Therese Neumannal, a hindu szenttel Sri Anandamoyi Ma-val, Mohandas Gandhival, az irodalmi Nobel díjas Rabindranath Tagorevel, a híres indiai tudós Sir Jagadish Chandra Boshal és a Nobel díjas fizikus Sir C. V. Ramannal.

 

Yoganada 1952-ben távozott az anyagi világból és belépett a mahászamádhi állapotába, ami azt jelenti, hogy egy mester a legmagasabb tudatossággal hagyja el a testét.