Lahiri Mahasaya

Lahiri Mahasaya

Lahiri Mahasaya 1828. Szept. 28-án született a Ghurni (Bengal, India) nevű faluban. Harminchárom éves korában, amikor egy napon a Drongiri hegyekben sétált, ami a Himalája lábánál található Ranikhet közelében, találkozott gurujával Mahavatar Babajival. Kettejük között, akik már annyi múlt életen keresztül együtt voltak, megtörtént az isteni újraegyesülés. Az áldással, amit Lahiri Mahasaya kapott, teljesen elborította őt az Isten megvalósítás spirituális fényköre, hogy soha többé ne hagyja el a guruját. Mahavatar Babaji beavatta őt a Kriya jóga tudományába és utasította, hogy tanítsa ezt a szent technikát az őszinte keresők számára. Lahiri Mahasaya visszatért az otthonába Banarasba, hogy betöltse küldetését. (A Mahasaya egy szanszkrit vallási cím, jelentése: fennkölt, fenséges).

Paramahansa Yogananda ezt írta róla könyvében: „Ahogy a virágok illatát lehetetlen elnyomni, úgy Lahiri Mahasaya, aki csendesen élt, mint ideális családos ember, sem tudta elrejteni kisugárzását. India minden részéből tanítvány-méhek kezdtek kutatni a megvilágosodott mester isteni nektárja után… A családos guru harmonikusan kiegyensúlyozott élete ezreknek adott inspirációt. „Mivel Lahiri Mahasaya megvalósította a jóga legmagasabb célját, az önvaló egységét Istennel, úgy tisztelik, mint Yogavatárt, avagy a jóga inkarnációját.

Mahavatar Babaji tanítványaként, Swami Sri Yuktesvar gurujaként, Lahiri Mahasaya volt az, akit Babaji kiválasztott, hogy nyíltan tanítsa az ősi, csaknem elveszett Kriya jóga tudást. Lahiri Mahasaya, egy a Krisztuserőt megvalósított tanító volt, különleges erőkkel megáldva, de ezzel egyidejűleg egy családos ember világi kötelezettségekkel, aki megmutatta a modern világ számára, hogyan lehet egy tökéletesen kiegyensúlyozott életformát elérni összeegyeztetve a meditációt és a világi kötelességek helyes teljesítését.

Lahiri Mahasaya személye termékenyítőleg hatott a jóga reneszánszában, a modern Indiában tanácsokat és áldást adva, kasztra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, annak a megszámlálhatatlan keresőnek, aki hozzá fordult. Nem élt előtte olyan próféta, jelentette ki Paramahansa Yogananda, aki Patanjali eredeti Raja jóga rendszerét és Sri Krisna Bhagavad Gítában ismertetett jóga tanítását úgy szűrte volna át számos teljesen egyszerű jógagyakorlatot kialakítva, hogy a legmagasabb önmegvalósítást lehessen vele elérni. „Saját élete csodáin kívül – írta Yogananda – Yogavatar az ősi jóga rendszerek komplexitásának csodával határos redukcióját valósította meg az átlagos felfogóképesség keretei között működő egyszerű rendszert hozva létre.”

Lahiri Mahasaya nem hozott létre semmilyen szervezetet az élete során, de megjövendölte azt: „Kb. ötven évvel a távozásom után születik egy beszámoló az életemről, amiatt a komoly érdeklődés miatt, ami a jóga iránt felébred majd Nyugaton. A jóga üzenete körbejárja a Földet. Elősegíti a testvériség, és az emberiség - az Egyetlen Atya direkt megtapasztalásán alapuló - egységének megalapozását a Földön.”

Lahiri Mahasaya 1895. Szept. 26-án lépett be a mahászámadi állapotába Banarasban. Ötven évvel később Amerikában beteljesedett a jóslata. A jóga iránti növekvő érdeklődés Nyugaton arra inspirálta Yoganandát, hogy megírja az „Egy jógi önéletrajza” c. könyvét, amely tartalmazta Yogavatar életének egyes mozzanatait is.

Tanítások:

„Csak az a bölcs, aki aláveti magát az ősi kinyilatkoztatások megtapasztalásának, nem csak az olvasásának. Oldd meg a problémaidat a meditáció segítségével. Cseréld le a haszontalan spekulációkat Istenről az Istennel való egység megtapasztalására.”

„Tisztítsd meg az elméd a dogmatikus teológiai szeméttől, fogadd a direkt megtapasztalás friss, gyógyító forrásvizét. Hangolódj rá az aktív belő vezetődre; az isteni hang válaszol az élet minden kérdésére.”

„Az ember találékonysága, hogy nehézségeket teremtsen magának, vég nélkülinek tűnik, de a Végtelen Alkotó nem kevésbé leleményes.”

„Az isteni egység elérése saját erőfeszítéssel lehetséges, nem függ a teológiai hitrendszertől vagy valamely „Kozmikus Diktátor” önkényes akaratától.”

„Az illúziónak köszönhetően azt képzeled magadról, hogy egy köteg hús és csont vagy, ez a melegágya minden nehézségnek. Meditálj szüntelenül, hogy minél előbb megpillanthasd a Végtelen Lényeget és szabaddá válj minden szenvedéstől. Szüntesd meg, hogy rabja legyél a testednek, a Kriya titkos kulcsát alkalmazva szökjél vissza a lelkedhez.”

„Az isteni gazdagságot keresd, ne az értéktelen földi kincseket. Ahogy belső kincsekre teszel szert, úgy találod majd, hogy a külső szükséglet mindig rendelkezésre áll.”

„Csináld, csináld, csináld, egyszer csak menni fog.” (Ezzel bátorított Lahiri Mahasaya a kitartásra a meditációba.)

„Ha te nem hívod Istent nyári vendégnek, télen nem fog eljönni hozzád.”

„A jóga kulcsa nem veszít a hatékonyságából, akkor sem, ha én már nem leszek a testemben, hogy vezesselek. Ezt a technikát nem lehet korlátok közé szorítani, irattárba helyezni és elfelejteni, azon a módon, ahogy az elméleti inspirációkat. Folytasd kitartóan az utadat a felszabaduláshoz a Kriya által, aminek az ereje a gyakorlásban rejlik.”

„Mindig együtt vagyok azokkal, akik gyakorolják a Kriya jógát. Én vezetlek téged a Kozmikus Otthonodba az egyre növekvő spirituális megtapasztalásaid által.”